Network Menu

Batikmålning på Karyaneka

Maud Larsson, SWEA Zürich, berättar om ett utflykt till Karyaneka för batikmålning.

Batikmålning utflykt under VM 2011

Batikmålning utflykt under VM 2011

Efter en mycket trevlig förmiddag på SWEAs konferens med intressanta föredrag, och en liten god lunch intagen vid poolen, så var det dags för oss Sweor som ville måla Batik att samlas i lobbyn på hotell Marriott.

Vår Swea Annelie Wikström från Kuala Lumpur, samt en malaysisk dam, tog oss 10 Sweor med ut på stan rätt igenom shoppingcentret mittemot hotellet och ut på andra sidan.

Efter en kort promenad så anlände vi till hantverkscentrumet Karyaneka. En låg vacker byggnad, mitt bland alla skyskrapor som omgärdade oss. Vi gick igenom trädgården och kom fram till vårt mål, där vi var väntade av vänliga malaysiskor som skullle inviga oss i konsten batikmålning.

Batikmålning utflykt under VM 2011

Batikmålning utflykt under VM 2011

Mängder av pärmar fulla av olika motiv erbjöds oss där vi kunde välja vad vi ville måla, valet var ej helt enkelt. Någon valde ett ugglemotiv, en annan en trevlig fisk eller vackra blommor och jag själv valde ett motiv med fjäril och blommor.

Tygerna var förpreparerade, dvs linjerna var vaxade så färgerna ej skulle flyta i varandra. Vid varje arbetsplats fick vi en uppsättning av färger i plastbägare och skålar med vatten att skölja penslarna i.

En av flickorna på hantverkscentret visade oss hur vi skulle doppa penseln i färgen och hur vi skulle använda rätt teknik på tyget för att det skulle bli så vackert som möjligt. Dessutom visade hon hur vi skulle arbeta med vatten efter färgen för att skapa olika kontraster av samma färg.

Batikmålning utflykt under VM 2011

Batikmålning utflykt under VM 2011

Det var skönt och rogivande att sitta där i lugn och behagligt varm miljö, alla arbetade mycket koncentrerat, men vi hade ändå tid att titta på och beundra varandras skapelser. De tre timmarna gick fort, det fanns också en trevlig affär i centret med hantverk och även ett textilmuseum som man kunde besöka. På området fanns det också flertalet mindre byggnader där konstnärer arbetade. En lyckad eftermiddag och varmt tack till KL Sweorna för detta programinslag!

Karyaneka Malaysian Craft: www.karyaneka.com.my

Text: Maud Larsson, SWEA Zürich

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Josephine Carlsson (Stockholm), Inger Eng (South Florida), Maria Harkins (Kuala Lumpur), Birgit Höjer (Perth), Maud Larsson (Zürich), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston), Annette Åsberg (Orange County)