Network Menu

China Town

Utfllykt till China Town under VM 2011

Utfllykt till China Town under VM 2011

För oss som inte skulle delta vid årsmötet hade de duktiga Kuala Lumpur-Sweorna ordnat en tur till Chinatown, och gissa om det var en populär aktivitet. Det var så många Sweor samlade på morgonen att vi var tvungna att dela upp oss i fyra grupper! De som ville gå jättefort; ganska fort men stanna till då och då; de som ville strosa och titta i alla skyltfönster — och de som ville åka taxi.

Det här kan bli rörigt, tänkte jag och undrade hur många vi skulle tappa på vägen. Men jag behövde inte bekymra mig. In kommer Jessika, KL-Swean som ansvarade för dagens aktivitet.

Utfllykt till China Town under VM 2011

Utfllykt till China Town under VM 2011

China Town med Sweorna- ”Jag heter Jessika, är barnmorska och mamma till tonårspojkar” säger hon med barsk stämma. Det blev strålande välorganiserat!

Vi promenerade till smågatorna där vi hittade polishuset, klocktornet och en liten restaurang där man serverade endast en rätt. Vi fick veta att när de 470 portionerna av denna rätt var slut, då stänger restaurangen för dagen. Ännu var det ganska tidigt på morgonen, så matlagningen hade inte riktigt kommit igång på restaurangerna som låg i långa rader utefter vår väg. Lukterna som slog emot oss denna morgon var en salig blandning med två dominanta odörer: sopor och rökelse.

Vårt första riktiga stopp var vid ett kinesiskt tempel. Många kineser var här för att bränna joss sticks, så här låg röken i luften som en dimma. Många var nyfikna och undrade var alla damerna kom ifrån.

Utfllykt till China Town under VM 2011

Utfllykt till China Town under VM 2011

De som är födda i Kaninens tecken (1939, 1951, 1963) skulle krypa baklänges under altaret tre gånger föreslog våra guider. För att få tur, framgång och långt liv, gissar jag.

Därefter passerade vi det stora berömda shoppingområdet. Där fanns naturligtvis väskor från Louis Vuitton och Dior, solglasögon från Ray-Ban, klockor från Rolex och trench coats från Burberry, även till mycket små barn. Några Sweor smet iväg på egen hand för att titta vidare. Vi andra fick veta att Chinatown erbjöd mycket mer än kopior.

En bit bort fann vi mycket riktigt skomakare, pärlförsäljare, silversmeder, frisörer, husdjursaffärer med små hundar, katter och kaniner, knappbutik, järnhandel och mängders mängder med grossistföretag som sålde billighetsprodukter i massor. Det kändes litet beklämmande för mig som tidigare arbetat med miljöfrågor att se. Jag har sett hemma i mitt eget hus hur kort livstid dessa nyckelringar, hårprydnader, mobilsmycken, bokmärken mm har innan de går sönder eller blir fula, för att sedan bli sopor.

Utfllykt till China Town under VM 2011

Utfllykt till China Town under VM 2011

Mittemot Sihk-polisernas station kom vi förbi ett litet kusligt tempel. Vi kunde inte gå in, här behövde man beställa tid. Vi stod och kikade in genom dörren på alla brinnande ljus med fästade små handskrivna lappar. Det var kinesiska fruars möjlighet att sätta olycka och död på männens älskarinnor. I ett inre rum fick vi veta att det samlades barbiedockor, en för varje foster som av olika anledningar inte fick leva, men genom denna docka förvarades själen så de kunde födas på nytt 21 år senare. Med en blandning av fascination och ryslighet gick vi vidare.

China Town med SweornaTuren avslutades i en affär som hade vanlig sitt-toalett, luftkonditionering, en liten restaurang och mycket fina saker att spendera våra pengar på. Några av oss provade de goda hemgjorda smårätterna som var delikata. Efter lite shopping var det sedan tid att återvända till hotellet. Vi måste ju samla kraft till nästa aktivitet — Tea Time i Kuala Lumpur Lake Gardens.

Text: Lena Willoch, SWEA Zürich

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Josephine Carlsson (Stockholm), Inger Eng (South Florida), Maria Harkins (Kuala Lumpur), Birgit Höjer (Perth), Maud Larsson (Zürich), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston), Annette Åsberg (Orange County)