Network Menu

Dagsutflykt till Malacca

Dagsutflykt till Malacca

Dagsutflykt till Malacca

Klockan 9 avgick två häftigt utsmyckade bussar från vårt hotell i Kuala Lumpur. Vi var ca 50 glada, förväntansfulla Sweor som skulle göra en dagsutflykt till Malacca (Melaka), den kanske mest historiska och välkända delstaten i Malaysia, ca 25 mil söder om Kuala Lumpur.

Under resans gång berättade vår kunniga guide om Malaccas spännande historia och varför just Malacca blev en sådan eftertraktad plats för många tidiga sjöfarare.

Dagsutflykt till Malacca

Dagsutflykt till Malacca

Malacca blev redan på 1400-talet Sydostasiens största handelsstad och centrum för handel med kryddor, strategiskt beläget vid Malaccasundet. Västerländska sjöfarare och handelsmän blev tidigt intresserade av Malaccas utmärkta läge och på 1500-talet kom de första européerna , portugiserna, dit och tog över. De förde med sig kristendomen, byggde kyrkor, bosättningar och satte sin prägel på området. Ungefär 100 år senare kom holländarna till platsen och tog över från portugiserna. Under 1800-talet kom sedan britterna dit och 1911 hade de etablerat sig och tagit kontroll över hela Malaysia.

Dagsutflykt till Malacca

Dagsutflykt till Malacca

Det fantastiska, framför allt huvudstaden Malacca town, är att det finns historiska lämningar kvar efter alla olika folkslag som har haft inflytande på Malacca. Folk från Sumatra, Kina, Portugal, Holland och England har alla styrt här.

Vi började med att åka igenom den portugisiska delen av Malacca town. Här lever Portugal kvar med en befolkning som fortfarande har ett portugisiskt utseende och har portugisiskt klingande namn. Vi fortsatte sedan till den centrala delen av staden där mycket av det holländska inflytandet fortfarande finns kvar. I 30-gradig, fuktig värme klättrade vi sedan upp på det centralt belägna berget för att se lämningar av St. Francis Xavier´s Church. Därifrån hade vi också en fantastisk utsikt över Malaccasundet. Vi tittade även på det gamla fortet vid torget som nu var utgrävt och hade blivit godkänt av UNESCO som ett världsarv.

Dagsutflykt till Malacca

Dagsutflykt till Malacca

Hungern började nu göra sig påmind och vi promenerade genom Chinatown med vår guide till en mycket trevlig restaurang som hette Peranakan.Här intogs en underbar kinesisk måltid till ett otroligt högt SWEA-kacklande. De unga, uppmärksamma servitörerna log milt och undrade säkert vad vi var för folkslag.

Efter lunchen stod valet fritt för oss att välja mellan att besöka ett kinesiskt tempel eller att shoppa på Yonker Street, eller antikgatan som den också kallas, i Chinatown. Några damer valde att besöka templet medan andra föredrog att köpslå om färgglada kläder med svårflörtade försäljare.

Dagsutflykt till Malacca

Dagsutflykt till Malacca

Trötta och nöjda återvände vi sedan till Kuala Lumpur för mötets kvällsaktiviteter.

Text: Johanna Fagerlund, SWEA Berlin

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Josephine Carlsson (Stockholm), Inger Eng (South Florida), Maria Harkins (Kuala Lumpur), Birgit Höjer (Perth), Maud Larsson (Zürich), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston), Annette Åsberg (Orange County)