Network Menu

Fredrik Härén: En rejäl injektion i kreativitet!

Entreprenör, författare, föreläsare

Fredrik Härén

Fredrik Härén

Fredrik Härén var sist ut bland talarna under världsmötet och han presenterades av Anna Wisborn från Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) som var sponsor för detta föredrag. Jag tror att jag lugnt kan påstå att ingen gick ifrån denna föreläsning helt oberörd. Han fick oss alla att tänka till, och då i banor som vi till vardags kanske inte funderar så ofta i. Fredrik Härén som numera är bosatt i Singapore har gjort sig känd för sina ibland lite provocerande böcker och förläsningar där han gärna läxar upp oss västerlänningar för att ha stannat upp, medan människorna i framförallt Asien törstar efter kunskap och framgång. En frisk fläkt tycker jag att han är, och dessutom oerhört generös, eftersom han skänkte hela sitt gage till vår organisation SWEA efter att han fick reda på vilka insatser SWEA gör för alla svenskor runt om i världen i krissituationer. En väldigt fin gest som gav rungande applåder i salen.

Fredrik Härén's bok

Fredrik Härén’s bok

Fredrik Härén har skrivit ett flertal böcker inom området kreativitet och tillsammans med sin tvillingbror Teo driver han Interesting.org vars affärsidé är att inspirera andra, och varandra, att få – och förverkliga – fler idéer. Han har fått pris som Årets Nytänkare och 2007 blev han också tillsammans med Teo utsedd till årets talare.

Fredriks senaste bok, ”The Developing World” handlar om den snabba utvecklingen i utvecklingsländerna. Han tar upp ämnen om vad den snabba utvecklingen betyder och framförallt om vad den utvecklade delen av världen kan lära av utvecklingsländerna och varför han tycker att det är farligt att definiera sig som utvecklad.

Fredrik Härén

Fredrik Härén

Det här var också temat på dagens föreläsning, som bjöd på många spontana skratt och applåder, för Fredrik Härén är en otroligt karismatisk person och talare, och han har hittat en nisch som verkligen berör.

Fredrik Härén I inledningen av sitt föredrag berättar han om en föreläsning han skulle göra i Iran på ett kvinnouniversitet. Fredrik var där för att lansera Idébok på Farsi, och naturligtvis skulle han då också prata om affärskreativitet. Man frågade honom om han kunde hantera detta, ?ja självklart, svarade Fredrik?, och möttes av en hel sal full av kvinnor i svarta burkor. För många kanske det skulle vara svårt att i den situationen få kontakt och gehör från åhörarna, men efter att ha lyssnat på honom under Världsmötet så är jag övertygad om att Fredrik är en person som kan göra det omöjliga möjligt, och under dessa burkor kunde det nog anas både skratt och kreativa tankar.

Fredrik Härén

Fredrik Härén

Fredrik brukar också ofta fråga publiken om de anser sig vara kreativa och om kreativitet är viktigt i deras arbete. Vi Sweor var inget undantag, vi fick också frågan, och jag tittade runt och insåg att det var väldigt många som ansåg sig vara kreativa. Enligt honom var det inget konstigt med det, vi västerlänningar är ganska snabba på att räcka upp handen när det kommer till kreativitet. De som däremot inte brukar göra det i så stor utsträckning är människor från Korea, Japan och Singapore, de länder som utvecklats snabbast under de senaste åren. Fredrik brukar också ofta påpeka att vi är mindre kreativ än vad vi tror, men mer kreativ än vi anar.

Fredrik berättade för oss om ett möte med en kinesisk kvinna som arbetar på Ideo, en av världens mest kreativa konsultbyråer. Hon sa till Fredrik att ”Ni västerlänningar är så fascinerade av copyright, med det handlar inte om copyright utan om copy right”. Hon menade att man egentligen inte kan vara kreativ om man inte får bli inspirerad av vad andra tidigare har gjort. Men hos oss i västvärlden finns det enligt Fredrik Härén ett inbyggt tabu på att vi absolut inte får kopiera, men han menar att det ändå är vad vi alla gör. Om vi lever i en tro att vi inte kopierar så lurar vi oss själva, oftast handlar det om olika ord för samma begrepp, menar Fredrik, och fortsätter förtydliga att det viktigaste är ändå att man inte bara kopierar rakt av, utan att man ser det som en naturlig del i den kreativa processen.

En intressant teori är i alla fall det här med copy right. Kan det vara så att allt som redan finns egentligen är utvecklade kopior? Är det okey så länge kopian blir bättre än originalet? Är det då det kallas utveckling? Att lyssna på Fredrik Härén får en onekligen att börja fundera och tänka till.

Fredrik drar några exempel på nya idéer där man tar minst två tidigare redan uppfunna saker och parar ihop dem till en. Vad blir till exempel en lampa och en gunga, jo en lampgunga. Han visar en bild på ett barn som sitter i sin upplysta gunga när mörkret har fallit. Han fortsätter och undrar om vi vet vad en lampa och en ”do not disturb” skylt blir, jo en lysande skylt som är perfekt i hotellkorridorens mörker. Svårare än så här behöver det inte vara enligt Fredrik som också ger oss kreativitetsformeln som är ”Idé=kunskap+information”.

Fredrik Härén Fredrik tar än en gång upp det som han menar är ett problem för västvärldens fortsatta utveckling, nämligen att vi överskattar vår kreativitet. Genom åren har vi också blivit flock- och vanedjur som på vägen har tappat mycket av vår kreativitet från barnaåren. Fredrik får många skratt när han illustrerar hur det kan se ut vid en pool när ett vanedjur blir uppmärksam på att någon annan inte följer gängse normer om hur man faktiskt ska simma i en pool.

Han berättar också om när han frågat små barn var de skulle vilja ha ett par extra ögon. Vi vuxna är lite tråkiga och svaret blev ofta att vi vill ha dem i bakhuvudet. Av barnen fick han betydligt mer kreativa svar, som från en fyraårig pojke som ville ha ögon längst bak i munnen, för då kunde han se att hjärtat slog och att han levde.

Fredrik pratar mycket om Kina, ett land som han flyttade till för att lära Kina kreativitet, men upptäckte att det var han som fått lära av Kina. Han poängterar än en gång hur viktigt det är att vi i utvecklade länder har mycket att lära av utvecklingsländer. Enligt Fredrik har många länder i västvärlden stannat av, de har tappat tempo, medan utvecklingsländerna i allt snabbare takt kommit i kapp. Under sin tid i Peking lärde sig Fredrik oerhört mycket, bland annat att den som har kunskap om olika kulturer besitter en rikedom och får ett försprång framför andra. Fredrik pratar bland annat om hur kineser tar reda på allt om vår västerländska kultur, medan vi i väst varken kan något om kinesisk film eller ens namnet på Kinas president.

Fredrik Härén

Fredrik Härén

Fredrik menar att vi svenskar är okunniga om vad som sker ute i världen. Vi har fått inpräntat sedan lång tid tillbaka att vi är bäst, eller åtminstone så pass bra att vi kan luta oss tillbaka. Det är en farlig utveckling för ett land och det hämmar självklart både utvecklingen och kreativiteten.

Vi svenskar måste bli bättre på världen och här menar Fredrik Härén att vi i SWEA spelar en mycket stor roll, vi måste fortsätta att ta världen till Sverige. För precis som Fredrik började sin föreläsning har jag valt att avsluta, ”Det bästa man kan vara är en svensk som inte bor i Sverige, det vill säga en Swea”.

Fredrik Härén är en stor talare, inte bara för att han lockar till så många skratt, utan kanske främst för att han rör om i grytan och uttrycker på ett rakt och enkelt sätt det som vi inte pratar om så mycket, nämligen svenskars minskade kunskap om omvärlden. Han berättar om grunden till alla affärsidéer, om att tänka stort och värdet av kunskap och kreativitet. Han tar upp frågor som; Vart är Sverige på väg? Är vi fortfarande ett modernt land?

Text: Eva Linder, SWEA Stockholm

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston)