Network Menu

Lena driver framgångsrik förskola i Seoul

Lena Nyström-Park flyttade till Seoul med sin sydkoreanske man 1964. Hon hade inga problem att integrera sig och efter något år tog hon över den förskola svärföräldrarna startat för att barnbarnen skulle få lekkamrater. Från att ha varit en nydanande verksamhet har förskolan idag 84 koreanska barn inskrivna.

– Kulturkrock och kulturchock hörde jag talas om först efter att jag bott tio år utomlands.
Det säger Örnsköldsviks-födda Lena Nyström-Park som har bott i Seoul i drygt 45 år. Hennes man var sydkorean, de gifte sig i Stockholm och med två små barn flyttade de tillbaka till hans hemland 1964.
– Jag hade inga problem alls, jag tyckte att det var spännande att flytta till ett land som Sydkorea och min mans familj var mycket tillmötesgående och talade dessutom engelska. Koreanska är ju ett annorlunda språk och efter ett år började jag ta språklektioner.

Snart föddes parets tredje barn och i samma veva startade Lenas svärföräldrar en förskola i centrala Seoul. En förskola som Lena något år senare tog över och än idag driver. Till en början hade de tolv inskrivna barn, idag har man 84 barn mellan tre och sex år. De är uppdelade på tre klasser med blandade åldrar. Personalen uppgår till 15 personer och själv sköter Lena det administrativa. Från 1970 är undervisningen helt enligt Montessorimetoden.

– Barnen gör allt i sin egen takt. De gör praktiska saker som att trä pärlor och hälla vatten och ris utan att spilla. De hjälper till att diska och städa. De väljer vad de vill göra och får hålla på så länge de behöver. Mycket av materialet är till för att ge grunderna till både läsning och räkning. Alla kan skriva, läsa och räkna när de är sex år. Geografi är ett annat ämne som är väldigt populärt. Alla kontinenter och separata länder finns i form av pussel, berättar Lena.

Här får också de som inte har syskon möjlighet att umgås med andra barn i olika åldrar. I slutet av 60-talet var Lenas Unhyun Montessori School en nyhet, idag är det en väletablerad och populär förskola. Samtliga i personalen är koreaner och Lena har inte upplevt att det varit några problem att samarbeta med dem. Hon har överhuvudtaget alltid känt sig välkommen i Sydkorea.
– Koreanerna är väldigt vänligt inställda till utlänningar och de pratar bättre engelska än i Japan och Kina. Det är ett väldigt tryggt land med låg brottslighet.

Anledningen till den låga kriminaliteten tror Lena hänger ihop med att ungdomar sällan är sysslolösa. Det är en hård disciplin i skolan.
– Alla barn går i skolan och föräldrarna håller efter dem för att de ska plugga. Det är en väldig press på barnen och de har lite fritid. Det är viktigt för föräldrarna att barnen utbildar sig och får bra jobb, säger Lena.
Förutom hårda studier är det också viktigt att barnen spelar något instrument och tar musiklektioner varje dag, gärna i piano eller fiol – eller båda två.

Under de år som Lena bott i Seoul, har staden förändrats. Då hon kom hit var det en stad med fyra miljoner invånare, idag bor här ytterligare tio miljoner.
– Det har byggts mycket. Tidigare var det ovanligt att bo i lägenhet, alla bodde i hus. De högsta byggnaderna var på fyra våningar. På 80-talet började det byggas och nu är hela Seoul fyllt av höghus.

Själv bor hon i ett stort, gammalt, koreanskt hus utanför centrala Seoul. Huset är byggt i trä. I dörrar och fönster har man papper istället för glas, i väggarna finns lera och halm som ger god ventilation och håller det svalt eller varmt inomhus beroende på årstiden.

Det är inte bara befolkningen som ökat. Sedan Lena kom hit har också den sydkoreanska industrin blommat ut – idag är hemelektronik och fordonsindustrin enormt viktiga för landets välstånd. Företag som Samsung och LG anställer årligen tusentals människor. Hyundai, Kia, Daewoo och Sangyong exporterar bussar, lastbilar och hundratusentals personbilar varje år. Korean Airlines och Asiana Airlines flyger över hela världen och Sydkorea har en betydande varvsindustri där Hyundai Heavy Industries är världsledande. Även många svenska stora fartyg har byggts här.

Lena har varit med i SWEA Seoul sedan starten 1992. För sju år sedan blev hon mer aktiv och har nu varit kassör för avdelningen i tre år. Hon har också åkt på många internationella SWEA-möten – i höst hann hon med regionmötena både i Marbella och Hongkong, med efterresor till Marocko och Guilin.

För den som ska flytta till Sydkorea ger hon ett enkelt råd:
– Man ska vara positivt inriktad! Allt är inte likadant som i Sverige, men Sydkorea är ett trivsamt, kulturellt land där mycket erbjuds. Att kunna säga några ord på koreanska uppskattas väldigt mycket.

Text: Anna Sjöblom, SWEA Milano
Foto: Privat