Network Menu

Nasha välkomnar till Kuala Lumpur

Möt Nasha Abdullah, en av organisatörerna av världsmötet i Kuala Lumpur.

Nasha Abdullah

Nasha Abdullah

Efter drygt 20 år i Malaysia – varav tio med egen resebyrå – har hon de rätta kontakterna för att göra SWEA-dagarna så intressanta som möjligt.

Trevliga människor och intressant arkitektur. En blandning av öst och väst, av modernt och traditionellt. Så låter det när Nasha Abdullah beskriver Kuala Lumpur, målet för SWEAs världsmöte 2011.

Nasha kommer ursprungligen från småländska Lindshammar. Till Kuala Lumpur kom hon som 19-åring, efter att ha varit au pair i London och gift sig med en malaysisk man.
– När jag kom till Kuala Lumpur 1986 var det en liten storstad – nu är det en metropol. Allt har utvecklats. Det är jättefräscht och rent, enkelt att ta sig omkring och billigt att åka taxi och äta ute, säger Nasha.

Malaysia är ett land med flera etniska grupper som lever sida vid sida. Ungefär halva befolkningen är malajer och muslimer, 33 % är kineser och 10 % är indier.
– Världen kan lära av Malaysia. Efter ramadan bjuder muslimerna till fest dit alla är välkomna och på firandet av det kinesiska nyåret kommer även muslimer. Alla kan praktisera sin egen religion och fira sina högtider. Alla är de malaysier oavsett bakgrund och det är ett väldigt trevligt folk.

Familjen spelar en viktig roll i Malaysia.
– Man har ett otroligt skyddsnät, släkten är väldigt viktig. Man har mycket respekt för sina föräldrar och äldre, berättar Nasha. Man är stolt över sin familj och sitt hem, när man träffar nya vänner vill man genast bjuda hem dem, fortsätter hon.

Nasha är med i den världsmöteskommitté som SWEA Kuala Lumpur satt ihop. Det första internationella mötet som hon själv deltog på var Asiens regionmöte i Singapore 2004.
– Jag blev överraskad, i SWEA är alla på samma plan även om man har olika ursprung. Många tänker nog inte på att internationella SWEA-möten är till för alla medlemmar. Det är ett otroligt tillfälle att träffa svenska tjejer från hela världen!

Inför vårens världsmöte har hon varit delaktig i programplaneringen och hon har hand om hotell-, konferens- och aktivitetsbokningarna. Något hon är van vid – sedan 1999 driver hon nämligen en resebyrå tillsammans med en malaysisk partner. I början inriktade de sig på turister från Sydafrika och Östeuropa för att sedan utvidga verksamheten till Skandinavien, USA, Kanada och Sydeuropa.
– Vad man än söker så finns det i Malaysia. Här finns Mount Kilabanu, ett av de högsta bergen i Sydostasien. I Mulu National Park finns en av världens största grottor. Här finns te-plantage och världens äldsta regnskog, flodsafari, orangutanger och några av de bästa platserna i världen för dykning. Det enda man inte kan göra i Malaysia är nog att åka skidor, säger Nasha skrattande.

Ta chansen att åka på SWEAs världsmöte och guidas runt av Nasha och de andra Kuala Lumpur-Sweorna du också!

Text: Anna Sjöblom, SWEA Milano
Foto: Privat