Network Menu

Regionmöte VEMA 2011

Barbro Hilwig, SWEA Holland, skriver om VEMAs regionmöte under VM 2011.

VEMAs regionmöte under VM 2011

VEMAs regionmöte under VM 2011

Den här gången blev det resa av! VEMA har ju alltid sina RM inom regionen, och vår bit av SWEAs skalade apelsin sträcker sig från Telemark i norr till Sydafrika i söder med Oslo, Göteborg, London, Irland, Holland, Mallorca, Barcelona, Costa Blanca, Marbella och Lissabon däremellan. Men RM år 2011 hölls alltså långt borta i Kuala Lumpur.

Torsdagen den 17 mars samlades vi i ett av Hotel JW Marriotts tjusiga sammanträdesrum. Erika från Irland kom något senare och lyckades på så vis inte fastna på det fina fotot där vi står uppställda som bästa konfirmationsklass.

På förmiddagen stod diskussioner om SWEAs framtid på dagordningen. Rose-Marie i Marbella har tagit sig an detta på allvar och satte oss alla i arbete. Vi måste bli bättre på att kommunicera både med våra medlemmar och utåt, förmedla vad SWEA står för och framhäva välgörenhetsaspekten. Åsa i Göteborg kunde dock påminna sig att denna diskussion redan fördes för 10 år sedan.

Monica i Oslo (internationell skattejurist) såg till att vi fick klart för oss hur förhållandet ligger mellan SWEA International och lokalavdelningarna. Både Anita Rhodes och Gita Paterson kom för att klargöra ytterligare. Avdelningarna betalar International för royaltyn att få använda det starka varumärket SWEA. SWEA International faller under US skatteregler. Lokalavdelningarna utför sin verksamhet i ett franchising förhållande och är ansvarsskyldiga till respektive lokala skattemyndighet. Dock viktigt att respektera och hålla sig till avtalet med SWEA International. Under morgonen hade vi besök av både Åsa-Lena Lööf och Christina Moliteus.

VEMAs styrelse under deras RM på VM 2011

VEMAs styrelse under deras RM på VM 2011

På eftermiddagen höll vi vårt RM där ordförande Monica Haglund svängde klubban. Systematiskt tog hon oss igenom dagordningen. Birgitta Bonde tyckte, med rätta, att det borde erbjudas fler workshops på VM och RM så att SWEA inte används enbart som en förträfflig resebyrå där man hänger med utan att egentligen ha tagit till sig SWEA andan.

Åsa Norlin berättade om den förestående Sverigemiddagen som Göteborg anordnar den 11 augusti och till ordförande Monicas stora förtjusning kom Ulrika i Telemark med ett erbjudande att ordna nästa RM hösten 2012. Eftersom VEMA inte kommer att träffas mer med Monica Haglund som ordförande, då hon avgår i april 2012 vilket är före nästa RM, ville vi alla tacka henne för hennes glada och entusiastiska ledarstil som RO i VEMA.

Text: Barbro Hilwig, SWEA Holland