Network Menu

Stadsrundtur i Kuala Lumpur

Efter en härlig frukost på Marriott hotell samlades 20 glada Sweor för att åka på en stadsrundtur i KL.

Vi upptäckte snart att vår guide för dagen var den fantastiske mannen, som guidade oss dagen innan i Malacca.

Så snart vi satt oss i bussen började vår guide berätta om KL, och Malaysias intressanta historia. Vi lärde oss mycket och fick höra många intressanta berättelser om de som invaderat Malaysia och också om Singapores roll. Vilket fantastiskt land vi kommit till.

Vårt första stopp för dagen var kungens slott, men vi fick också veta att här bor inte kungen utan använder bara slottet när han har gäster från andra länder. Solen sken och det var varmt, som vanligt. Vi tog foton på varandra, på slottet, på vakterna och sist men inte minst på bilkaravanen som körde ut från slottet. Som tur var hade väl någon talat om för kungen att SWEA var på besök. Det var alltså kungen som åkte förbi oss där vi stod utanför grindarna till slottet.

Vi gjorde ett kort uppehåll vid KLs national mosque och fick som vanligt mycket intressant information av vår guide. Vi for igenom Kuala Lumpurs Lake Gardens och såg deras stora fågelpark med sina 2500 olika fåglar som flyger fritt. Tyvärr hade vi inte tid att stanna i parken, men nästa gång tänker jag göra det.

Nästa intressanta anhalt var Merdeka Independence Square med sin l00 meter höga flaggstolpe. Här finns också Royal Selangor Club där man varje år firar självständighetsdagen. Mitt emot låg det fantastiskt vackra Sultan Abdul Samads byggnaden, byggd 1897. Vi tyckte alla att det var en intressant och spännande blandning av arkitektur.

Vid ett besök i KL tyckte vår guide att det hörde till att besöka deras krigsmonument. Nu fick vi lära oss mer om Malaysias historia och de som försökt och lyckats invadera landet. Parken runt om var vacker och hade många intressanta växter. En mycket lyckad dag hittills. Vi tog så många foton att det var tur att man har digitalkamera med ett stort minneskort.

Än var stadsrundturen inte slut. Vi började bli lite hungriga, men innan vi kunde njuta av vår lunch besökte vi Batu Caves. Vi, som orkade i värmen och den höga luftfuktigheten, klättrade upp de 272 trappstegen, tror jag det var, till grottorna. Vi tog oss förbi ett stort antal apor, som antingen försökte ta våra mycket eftertraktade namnlappar på ”halsband” eller så försökte de slänga halvätna bananer och annat på oss. Det gällde att passa sig, men visst tyckte vi alla att det var kul och naturligtvis tog vi igen mängder med foton. Väl nere igen satte vi oss ner för att äta pannkakor, nej inte vad vi kanske menar med pannkakor. Dessa var stora, mycket tunna och för söta för min smak, men roligt att smaka på lokala specialiteter.

På vägen tillbaka till hotellet stannade vi vid Tvillingtornen, så vi alla kunde säga att vi varit där och bevisa det med ännu fler foton.

Så var det äntligen tid för en sen lunch. Nåväl vi gav oss inte. Fem av oss gav sig ut på stan igen. För att inte bli våta tog vi en taxi till KL Tower, där utsikten över KL var fantastisk. Vi beundrade utsikten, tog foton och njöt av tillvaron.

Vilken fantastisk dag! Tänk att man kan hinna med så mycket och än var dagen inte slut. Hela SWEA-gruppen avslutade dagen med en härlig middag på Hakka restaurant. Nej inte riktigt, vi hann med en drink i baren också på Hotell Marriott innan dagen var slut.

Text: Birgit Höjer, SWEA Perth

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Josephine Carlsson (Stockholm), Inger Eng (South Florida), Maria Harkins (Kuala Lumpur), Birgit Höjer (Perth), Maud Larsson (Zürich), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston), Annette Åsberg (Orange County)