Network Menu

SWEA Hollands AO berättar om VM 2011

[Artiken är skriven av SWEA Hollands AO, Barbro Hilwig, och kommer från SWEA Hollands SWEA-blad]

Sweor berättar om VM 2011 (SWEA Holland)

Sweor berättar om VM 2011 (SWEA Holland)

Visst är det spännande att tänka sig att i mitten på mars månad strömmade ca 200 svenska kvinnor från jordens alla hörn samman på Hotel JW Marriott i Kuala Lumpur. Ett SWEA världsmöte är en mycket stimulerande upplevelse. Nu hade man för första gången planerat in regionmöten (RM) två dagar före VM. Det var alltså många aktiva Sweor på plats. Kollegor från den egna regionen VEMA har nu plötsligt blivit som den egna familjen. Vi talas ju vid på våra telefonmöten varannan månad och träffades på senaste RM i Marbella.

VEMA Styrelsen under VM 2011

VEMA Styrelsen under VM 2011

Torsdagen den 17 mars höll vi alltså vårt RM parallellt med de andra 6 regionerna, (tre regioner i Amerika, tre i Europa och Asien). Liksom på vårt eget årsmöte i Haag stod även här ”Framtiden” som den viktigaste programpunkten. Vi bollade friskt idéer om hur SWEA ska bli bättre på att ta hand om sina medlemmar och att attrahera nya. SWEA ska alltid arbeta utåt med sina utbildnings- och kulturfrämjande aktiviteter för att främja Sverigebilden i utlandet. Och medan vi har det trevligt ihop lyckas vi årligen hosta upp två miljoner kronor i stipendier och donationer. Glädjande är att SWEA faktiskt blivit yngre i åldrarna. Det är framför allt avdelningarna i Asien som, liksom ekonomin där, växer så det knakar.

Föreläsning av Per-Arne Hjelmborn, svensk ambassadör

Föreläsning av Per-Arne Hjelmborn, svensk ambassadör

På fredagen var det föredrag och workshops i stora plenisalen på Ritz Carlton. Vår ambassadör på plats, Per-Arne Hjelmborn, höll ett engagerat anförande om Kina och Sveriges position i Asien. Det är ett otroligt dynamisk område med 262 miljonstäder. Det är här resultat kring klimatfrågor och den ekonomiska utvecklingen är så kännbar. Asien tog sig snabbast ur den senaste finanskrisen. Vi i väst är okunniga och inskränkta om vad som händer i den delen av världen, vi måste helt enkelt bli bättre på Asien. Man har dock stort intresse för ”den svenska modellen”, framförallt hur svenska företag tar ett socialt ansvar och vi är bra på miljö- och klimatfrågor. Den svenska inställningen är att se Kina som en möjlighet, medan andra länder ser det som ett hot. Se bara på hur smidigt Volvoaffären löstes, tydligen till stor glädje, medan ett land som Frankrike aldrig skulle släppa iväg sitt bilmärke Renault utan oerhörda protester. Sedan 25 år tillbaka kan man faktiskt studera svenska i Beijing medan man ännu inte kan läsa nederländska! Per-Arnes fru Anette är en aktiv Swea som bl.a. startade SWEA Santiago men som tyvärr nu är nedlagt.

Så kom Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe upp i talarstolen. SI har som huvuduppgift att främja Sverige-bilden på alla möjliga sätt. Vi är dock endast 0,14% av jordens befolkning så det gäller att ropa högt för att höras.

Föreläsning av Fredrik Härén

Föreläsning av Fredrik Härén

Dagens höjdpunkt var dock Fredrik Härén. Tydligen kändis i Sverige med sina många idéböcker i syfte att väcka kreativitet. Han har bott några år i Beijing men är nu hemmahörande i Singapore. Vi skrattade oss igenom hans mycket stimulerande och givande föreläsning/föreställning. Gå in och googla honom. Han tyckte nog att Sweorna valt rätt dvs vara svensk men inte i Sverige, för se stannar man på samma plats hela livet blir man ”hemmad” medan vi, liksom 1800-talets alla utvandrare ska ses som modiga entreprenörer!! Fredrik Härén har vunnit priser och utmärkelser med sina föreläsningar om den ekonomiska situationen och om var kreativiteten finns på jorden. Alla nya idéer uppstår ur två tidigare idéer och kanske lite kunskap. I väst tycker vi att Asien snor våra idéer men nya idéer har alltid tagits från tidigare innovationer. Copyright innebär att man ska copy right, kopiera på nytt och rätt sätt.

Under Lunchen på VM 2011

Under Lunchen på VM 2011

Efter en härlig mingellunch var det workshops i arbetsgrupper. Ett fint sätt att på kort tid lära känna massa trevliga kvinnor. Bilden av SWEA i Sverige har blivit för mycket vackra damer med vinglaset i handen medan vi vill visa att vi är så mycket mer. Vi utgör ett gemensamt SWEA och även om avdelningarna ibland kan vara olika som äpplen och päron i antal och möjligheter, så har vi samma målsättning i att vara en icke vinstdrivande ideell organisation som utgör ett nätverk och skyddsnät för svenska kvinnor utomlands och ett starkt stöd för den svenska industrin ute i världen.

Efter en ganska enkel kvällsmåltid i något som likande en tysk bierstube utomhus, fast på kinesiska, kom då lördagen då det var dags för SWEAs världsmöte. Detta är en tillställning där ordförande Åsa-Lena tar sig igenom dagordningen med sina 7 regionordförande.SWEA Holland bild från SWEA VMVi andra 73 avdelningsordföranden sitter och tittar på utan att få yttra oss. Under våren har man äntligen hittat en lämplig administrativ chef i Katri Olander Serenius och hon kommer att bli avlönad. Organisationen är helt enkelt för stor för enbart frivilligt arbete. SWEAs diverse fonder har återhämtat sig efter finanskrisen och våra tre stora stipendier på $ 10.000 styck är tryggade. Varumärket SWEA är starkt och skyddas väl från Hong Kong till Hawaii. Tidningen Forum har fått en ny redaktör i Elsa Maréchel. Många avdelningar har valt att engagera sig med pengar och mankraft till det stora World Scout Jamboree i Skåne i sommar. Man har redan samlat ihop 160.000 kr.

En modeshow under VM 2011

En modeshow under VM 2011

Så var det dags för den färgsprakande festmiddagen i hotellets tjusiga festsal. Kuala Lumpurs Sweor hade verkligen gjort ett fantastiskt program. Under Maria Kjellberg-Harkins ledning bjöds vi på god mat och spännande underhållning. Naturligtvis fanns där ett dansuppförande med danser från Malaysias tre olika befolkningsgrupper, malaysier, kineser och indier. Sedan fick vi en modeshow kring den malaysiska modeskaparen Ikarrtinis kreationer. De är ju så vackra dessa malaysiska flickor. Till allas lycka var kreationerna till salu efter middagen och det blev en ordentlig huggsexa.

Så detta var ett strålande världsmöte som tyvärr endast två Hollandsweor, Ingrid Legro och jag, åkte till. Jag hoppas verkligen fler vill följa med nästa gång det är möte på gång. I K.L. avslöjade Ulrika Gyllenhammar att SWEA Telemark gärna vill bjuda in oss alla till nästa regionmöte som kommer att hållas under hösten 2012. Häng med för det är faktiskt väldigt kul.

Text: Barbro Hilwig, AO SWEA Holland

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Josephine Carlsson (Stockholm), Inger Eng (South Florida), Maria Harkins (Kuala Lumpur), Birgit Höjer (Perth), Maud Larsson (Zürich), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston), Annette Åsberg (Orange County)