Network Menu

SWEA Irlands AO berättar om VM 2011

[från SWEA Irlands SWEA-blad]

Sweor berättar om VM 2011 (SWEA Irland)

Sweor berättar om VM 2011 (SWEA Irland)

Det första jag slås av är värmen. Den är fuktig och lägger sig på huden. Den är inte obehaglig, bara annorlunda. Kontrasten blir total i den luftkonditionerade taxin, jag ryser nästan till lite grann när jag sätter mig på det svala lädersätet. Jag har alltså just landat i Kuala Lumpur efter 12 timmar på ett fullpackat plan och det är första gången jag är i Asien. Anledningen till resan är SWEAs Världsmöte som hålls vartannat år, denna gång i Malaysia.

Framme på hotellet imponerar den utmärkta servicen. Väskorna tas smidigt om hand i entrén för att sedan magiskt dyka upp på rummet efter incheckning. Ganska färdig slänger jag mig på sängen för en kort paus. Upptäcker då att mitt midjebälte med bankkort, körkort och lite $ saknas. Några minuters panik (och några väl valda svordomar) innan jag skärper mig och går ned till receptionen för att reda ut situationen. Hotellpersonalen är helt underbar, vi ringer taxibolaget, flygplatsen, flygbolaget och flygplatspolisen.

SWEA Irland bild från VM 2011

SWEA Irland bild från VM 2011

En av receptionisterna kör mig sedan till Tourist Police så att jag kan göra en anmälan. Vid det laget är jag ganska slak och hon styr mig med bestämd hand mot en liten marknad på torget utanför. Matstånden kantar torget och i mitten finns udda plaststolar och bord uppsatta. Jag får grillad fisk insvept i bananblad och kycklingspett med jordnötsås. Magen tar tacksamt emot den varma maten och Coca Colan som följer smakar som nektar. Receptionisten ler stort och undrar om det inte känns lite bättre nu? Jo, det får jag ju hålla med om. Med polisanmälan gjord och bankkortet spärrat beslutar jag mig för att inte oroa mig över eventuella körkortsbekymmer utan kryper till kojs och somnar nästan innan huvudet landat på kudden.

SWEA Irland bild från VM 2011

SWEA Irland bild från VM 2011

Nästa morgon har jag ett sms från ett okänt nummer, det lyder; ”Erika, har du förlorat din väska? Den finns hos flygplatspolisen – ring mig! Kram Maria.” Maria är ordförande i SWEA Kuala Lumpur och historien hon berättar när jag ringer upp är helt otrolig. Mitt midjebälte hade hittats av en tysk turist på flygplatsen och hon lämnade in det till polisen där. I väskan hade jag några SWEA-visitkort så när tyskan sedan såg en dam som hade en väska med samma logotyp gick hon fram och pratade med damen ifråga. Damen var från SWEA i Hong Kong så hon ringde Maria som sedan hittade mitt telefonnummer i deltagarlistan. Heja SWEAs nätverk!!

Jag var helt förstummad över detta otroligt tursamma händelseförlopp och efter att ha tackat alla inblandade kunde jag bege mig ut till flygplatsen och hämta mitt midjebälte. Som kuriöst vetande kan jag informera om att den luftkonditionerade expresspendeln som har gratis WiFi tar dig från KL Central till International Airport på endast 28 minuter. Vid ett annat tillfälle provade jag också på både monorail och tunnelbana och kan bara säga att jag var djupt imponerad av att det var så smidigt att åka kommunalt. Inte för att vara spydig men kanske Dublin Bus kunde åka till Malaysia på studieresa?

SWEA Irland bild från VM 2011

SWEA Irland bild från VM 2011

Curry, chili och koriander… Man kan inte vara i Malaysia utan att känna dofterna från stånden med mat längs gatan. Asiens alla kök har blandats och folket i Malaysia tar mat på stort allvar. När jag frågar en expedit om hon har något bra tips på var jag kan äta lunch drar konversationen ut på tiden. Hennes kollega ska säga sitt och en annan kund har också några tips. Hennes man som kommer för att ta hennes påsar vill inte vara sämre han. Jag får nästan en hel lista med mig när jag går därifrån. Jag provar flera av ställena och kommer fram till att de alla hade helt rätt – maten är otroligt god! Dessutom billig … kyckling teryaki med ris och grönsaker ligger på 3 euro. Thailändsk wok är lite lyxigare så där pungar jag ut med hela 5 euro för en stor portion som håller mig mätt hela dagen.

SWEA Irland bild från VM 2011

SWEA Irland bild från VM 2011

Nästan lika viktigt som mat är shopping. Precis vid de berömda tornen ligger ett stort shoppingcentrum som jag fascinerat finner proppfullt med folk de två gångerna jag tittar in. Runt om i stan finns flera shoppingcenter och en del av dem har specialiserat sig på en viss typ av varor. En vän talar t ex med andakt i rösten om ett shoppingcenter på 3 våningar som bara säljer dataprylar och spel.

Och hur var själva SWEAs Världsmöte då? Intensivt, roligt, upplysande, inspirerande… Många ord poppar upp när jag försöker sätta det på pränt. Förutom själva årsmötet hade vi workshops som handlade om hur man attraherar sponsorer, vilken typ av arrangemang man kan göra i SWEAs regi och hur svenska vi egentligen är som utlandssvenskar. Det var fullt program från morgon till kväll, sedan en snabb dusch innan vi träffades för middag och mera SWEA-prat. Fyra dagars intensivt nätverkande resulterade i många intryck. Dels av SWEA som internationell organisation men också av de kvinnor jag mötte och som alla är så olika men samtidigt så lika – svenskor i utlandet som valt att engagera sig i SWEA. Just nu pågår arbetet med att sammanställa dokumentationen från dessa workshops och det ska bli spännande att få sprida det till er som är intresserade och höra era synpunkter på materialet.SWEA Irland bild från SWEA VM

SWEA Irland bild från VM 2011

SWEA Irland bild från VM 2011

Systerskap var ett ord som återkom ofta under dessa dagarna och det illustrerades också av de Sweor som kommit över från Japan. Världsmötet hölls helgen efter jordbävningen och dessa fantastiska tjejer deltog i flera av mötena samtidigt som de löpande var i kontakt med sina Sweor online för att kolla att alla var OK och att ingen stod utan hjälp.

SWEA i stort och smått. Internationellt och lokalt. Jag är glad och stolt över att vara medlem i SWEA och hoppas kunna förmedla lite av den inspiration och glädje jag upplevde i KL till vårt gäng här på Irland.

Foto och text: Erika Tiefensee, ordförande SWEA Irland