Network Menu

Utflykten till Malacca

Utflykt till Malacca

Utflykt till Malacca

På programmet stod en dagsutflykt till Malacca, ett område grundat på 1400-talet som ett Malay Sultanate. Portugiserna härskade från 1511 och holländarna från 1641. Malacca underordnades britterna 1824 och blev senare del av en s k kronkoloni. Under andra världskriget var Malacca delvis ockuperat av Japan. British Malaya följdes efter kriget av en malayisk union 1946 under en brittisk guvernör men ersattes efter motstånd 1948 av en Federation av Malaya där Malacca ingick. 1957 blev federationen självständig inom det brittiska Commonwealth och 1963 bildades en ny självständig federation — Malaysia.

Utflykt till Malacca

Utflykt till Malacca

Malacca består idag av 57% malajer, 32% kineser, en mindre grupp indier som inkluderar ”Chitty people”, en större grupp minoriteter av portugisiskt ursprung samt Dutch Eurasians, européer med holländsk bakgrund. Malacca City medtogs 2008 på UNESCOs världsarvslista.

Det var en grupp äventyrslystna och nyfikna Sweor som gick ombord på två bussar. Vår trevliga guide, Eric, med sin co-pilot Drasin, tog oss genom KL och vi hade möjlighet att se glimtar av staden, som vi inte sett förut. Vägsystemet i Malaysia är helt utmärkt och bussturen tog tre timmar inkluderat ett kort besök på en rastplats med fruktförsäljning och lustiga ?stå-toaletter?. Restiden gick snabbt och ljudnivån ombord var hög.

Utflykt till Malacca

Utflykt till Malacca

Vid ankomsten till Malacca körde vi först igenom den gamla portugisiska delen av staden, där det var mycket lugnt och ingen direkt kommers, men en liten dansgrupp övade danssteg med hjälp av en gammal man som slog takten. Efter en gruppbild under skylten nere vid hamnen körde bussen vidare in i själva Malacca Center.

Nu blev det dags att vandra och besöket till den gamla muren med stadsporten tog musten ur en del av oss. Det var många trappsteg upp till toppen, där en gammal kyrka fortfarande står kvar. I den kyrkan fanns många gamla väggstenar från holländarnas storhetstid i Malacca. På gatorna cyklade ”taxikillar” omkring med vackert blomstersmyckade vagnar, som vi tyvärr inte hade tid att prova. Utsikten var formidabel och man kunde förstå varför sjöfararna fastnade för Malacca på sin tid.

Utflykt till Malacca

Utflykt till Malacca

Promenaden gick ovanför staden och slutade vid brandstationen, där en gammal brandbil stod som sitt eget monument. Där fanns också en stor staty av Confucius, men vi kunde inte gå in och titta närmare på ”härligheten”.

Det var lätt att förstå att staden haft mycket kinesiskt påbrå. Kinesiska nyårslampor hängde fortfarande mellan husen på ?ströget? och vi fick möjlighet att besöka ett kinesiskt tempel och att utifrån ta en titt i porten till en muslimsk moské. Damer göre sig icke besvär!

Lunch inmundigades på en kinesisk restaurang och sen blev det tid över för litet shopping. Jag köpte en trevlig trämask, en konstart som verkade vara mycket populär. Alla typer av masker hängde i butiken. Många av oss hade en eller flera påsar med när vi steg ombord på bussen för återresan till KL och den påföljande mingelkvällen på Marriott Hotel.

Utflykt till Malacca

Utflykt till Malacca

Text: Kerstin Alm, SWEA Los Angeles

Fotografer: Kerstin Alm (Los Angeles), Josephine Carlsson (Stockholm), Inger Eng (South Florida), Maria Harkins (Kuala Lumpur), Birgit Höjer (Perth), Maud Larsson (Zürich), Maria Norstedt (Kuala Lumpur), Agneta Nilsson (Los Angeles), Ninni Pettersson Wästberg (London), Margaretta Simpson (Boston), Annette Åsberg (Orange County)

Utflykt till Malacca

Utflykt till Malacca